GEZONDE FEESTDAGEN
Hou het gezond, ook tijdens de feestdagen!
"Je komt niet bij tussen kerst en nieuwjaar maar tussen nieuwjaar en kerst"
Wist je dat een kilogram vet gelijk is aan 7700 kcal?
Om een kilogram vet bij te komen moet je dus 7700 kcal meer eten dan je verbruikt. Als je weet dan we standaard gemiddeld tussen de 1800 en de 2400 kcal nodig hebben om normaal te functioneren dan zou je ongeveer 9 - 10000 kcal moeten verorberen om 1kg vet bij te komen, …
Hoe realistisch is dat? Juist, …NIET :-)
Toch hebben we tijdens de feestdagen vaak een opgeblazen gevoel en voelen we ons een beetje zoals de gevulde kalkoen die geserveerd werd.
De combinatie van later op de avond, meer eten en drinken met vaak nog meerdere feestdagen na elkaar kunnen hiervan de oorzaak zijn. Ook meer vet- en suikerrijk eten dan anders kan dit gevoel in de hand werken.
Hoe zorg je er nu voor dat je je minder opgeblazen en dus fit blijft voelen?
Deze 6 tips helpen je om van de feestdagen geen aanslag op je gewicht en gezondheid te maken:
1) Brood
Waarom zou je brood eten bij je soep, voorgerecht of aperitief? Brood, soepstengels en toastjes zijn snelle koolhydraten die je bloedsuikerspiegel onnodige doen stijgen. Geniet van onverzadigde vetten en laat de koolhydraten staan.
Kies bij het aperitief voor olijfjes, kaas of salami.
Ontvang je gasten thuis? Verras hen dan met heerlijke hapjes zoals:
- Avocado en gerookte zalm
- Witloof met anjovis
- Tomaat - Mozzarella spiesjes
- Pikante scampi
Voeg groenten toe zoals een tomaatje, avocado, witloof, bloemkool, knolselder, etc. de vezels zullen ervoor zorgen dat je suikerspiegel minder snel zal stijgen en je er minder van zal eten.
2) Aardappelbereidingen
Kroketten, puree, pomme duchesse, frietjes, ... Ze ontbreken meestal niet op een feesttafel. Je kan er zeker van eten maar je hoeft voor jezelf geen records te breken. Deze snelle koolhydraten heb je helemaal niet nodig in een feestmaaltijd. Proef ervan maar vul er je buik niet mee. Voor de gezelligheid nog een extra schepje? Kies dan voor een extra portie vlees, vis en/of groenten.
Ontvang je gasten thuis? Verras hen met groenten bereidingen zoals:
- Knolselder- of zoete aardappelfrietjes
- Pastinaak of knolselderpuree (puree zonder aardappelen)
- Gebakken aardpeerblokjes
- …
3) Alcohol
Is alcohol gezond? Neen. Is het gezellig? Ja. Ga er daarom verstandig mee om!
- Drink voor elk glaasje alcohol ook een glas (plat) water.
- Kies bubbels "zero"" of "nature" boven brut en laat de demi-sec staan want die zit boordevol suikers.
- Kies voor zuivere dranken en geen mixen zoals cocktails of mix met frisdrank.
- Als je kiest voor alcoholvrij zitten daar vaak ook heel veel suikers in.
- Maak je alcoholvrij drankje zelf en kies voor een laag suiker gehalte
4) Dessert
Taart, ijscreme, pralines, koekjes, ... Op de feesttafel bij mijn ouders staan ze allemaal! Maak een keuze! Morgen is er nog een dag en daarna nog een. Je hoeft echt niet alles op dezelfde avond geproefd of gegeten te hebben. Heb je echt een (gewichts)doelstelling die je wil behalen, neem dan een kleiner stukje of geniet van een lekkere koffie of thee zonder zoetigheid.
5) Sla geen maaltijden over
Op de dag van het feest maaltijden overslagen is geen goed idee omdat hierdoor je suikerspiegel drastisch zal dalen en je vermoedelijk uiteindelijk veel meer zal eten dan anders door de gigantische honger die je hebt. Eet ‘s middags of om 16u een vezelrijke salade of groentesoep.
6) Beweeg (in de buitenlucht)
Doe en fikse wandeling in plaats van op kerstdag in de zetel te blijven hangen. Eet een licht ontbijt met fruit en SuperVitaMix, veel plat water en beweeg. Geef op die manier je lichaam even de kans om alles te verteren alvorens je het opnieuw volpropt.