IS CHOCOLADE GEZOND?

Is chocolade nu wel of niet gezond?

Wel, laat ons zeggen dat het niet ongezond is als je de juiste keuze maakt.

Het eten van pure chocolade zou:

  • de elasticiteit van de bloedvaten verbeteren en daardoor goed zijn voor hart en bloedvaten.
  • preventief werken tegen diabetes
  • je stemming en sportprestaties verbeteren
  • veroudering vertragen

Cacao, een van de hoofdbestanddelen van chocolade, bevat veel antioxidanten, de zogenaamde flavonoïden.  Antioxidanten beschermen je lichaam tegen oxidatieve stress, die maakt dat cellen beschadigd raken en verouderen.

Flavonoïden zitten ook in thee, fruit en groenten.  Maar het is wel bewezen dat de specifieke flavonoïden in cacao, die flavanolen heten, een extra gunstig effect hebben op hart, bloedvaten en diabetes. Ook zouden flavanolen de oxidatieve stress bij intensief sporten kunnen verlagen.

In mijn begeleiding is pure chocolade met minstens 75% cacao, zowat de enige afwijking op de maximum 5gr suiker per 100gr regel die kan, precies omdat er ook zoveel goede eigenschappen zijn.

Let wel, chocolade bestaat uit vet + suiker + cacao. Hoe hoger het cacaogehalte hoe minder suiker.

Melkchocolade bevat dus behalve de vetten ongeveer 60gr suiker per 100 en amper 20 à 30% cacao.

Witte chocolade bevat helemaal geen cacao. Dat is gewoon cacaoboter met suiker en melk.

Helaas gaan de nuttige stoffen in flavanolen grotendeels verloren bij het verhitten of branden van de cacaobonen. De meeste voordelen vind je dus in pure en rauwe chocolade.

Het is dan ook geen toeval dat ik een VITAMIXE variant met rauwe cacao op de markt bracht 😃

Wil je echt enkel de meest waardevolle chocolade met het maximum aan flavanolen? Dan word je ongetwijfeld zeer blij van de Acticoa-chocolade.

De Europese voedselwaakhond EFSA heeft de gezondheidsclaims van die chocolade goedgekeurd, omdat er gegarandeerd de hoeveelheid flavanolen in zit die nodig is voor een positief effect op hart en bloedvaten: 200 milligram flavanolen per 10 gram.

Zowel rauwe chocolade als Acticoa is zeer specifieke van smaak: het smaakt nauwelijks zoet, is zurig en bitterder dan gewone chocolade.

Kies verstandig en ga voor kwaliteit boven kwantiteit!
Niet enkel voor jezelf maar voor je ganse gezin.

Liefs, 
Peggy 

 

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd