BELANG VAN VITAMINE D

vitamine D, zonlicht, vitamine D in de winter

Waarom heb je vitamine D nodig?

Hoewel de dagen intussen verlengen, zit ons vitamine D-niveau in deze periode op z’n laagst. Vitamine D is een van de weinige vitamines die je lichaam zelf kan aanmaken. Dit gebeurt onder invloed van zonlicht. Wanneer de dagen korter worden en je minder tijd in het daglicht doorbrengt kan het zijn dat je lichaam te weinig vitamine D aanmaakt.

  • calciumgehalte in je bloed
  • opname van calcium en fosfor
  • instandhouding van sterke botten en tanden
  • groei en ontwikkeling van de botten van kinderen
  • ondersteuning van je immuunsysteem
  • celdelingsproces
  • goede werking van je spieren

In welke voedingsmiddelen vind je vitamine D?

De voedingsmiddelen waarin van nature uit vitamine D zit, zijn beperkt. Er is vette vis, zoals vette zalm, makreel en levertraan. Maar je moet al heel veel en vooral wilde zalm eten om voldoende vitamine D binnen te krijgen.”
Vitamine D komt ook beperkt voor in eierdooiers en bepaalde champignons (portobello bvb). Daarom zijn er ook voedingsmiddelen die verrijkt worden met vitamine D, zoals margarine, sojaproducten, fruitsappen, melk en sommige yoghurts. Een overdosis aan vitamine D uit je voeding is niet mogelijk.
Per 100gr vind je volgende hoeveelheden in deze voedingsmiddelen:

  • Paling (gerookt) 20,4 mcg
  • Makreel (gerookt) 8,2 mcg
  • Zalm (gegrild) 7,9 mcg
  • Haring (Hollandse nieuwe) 6,2 mcg
  • Rund/kalfslever (bereid) 4,3 mcg
  • Ei (gekookt) 1,8 mcg
  • Runderbiefstuk (bereid) 0,5 mcg
  • Kipfilet (bereid) 0,2 mcg

Dagelijks aanbevolen hoeveelheid:

Je lichaam heeft per dag zeker 10 mcg vitamine D nodig. Aan mensen ouder dan 70 wordt aangeraden om dagelijks 20 mcg vitamine D in te nemen.
Senioren, mensen met een donkere huid, mensen die weinig buiten komen of mensen die vaak beschermende kleding dragen, kunnen kampen met een tekort.
Belangrijk om te onthouden is dat vitamine D3 beter wordt opgenomen door je lichaam dan vitamine D2. D3 vind je vooral in voeding van dierlijke oorsprong; D2 in bronnen van plantaardige oorsprong. 

Van alles genoeg en van niets teveel!

Met gevarieerde voeding, dagelijkse beweging, een gezond slaappatroon en veel buitenlucht kom je al een heel eind!
Ga dus niet meteen supplementen nemen. Ga eerst aan de slag met het verbeteren van je gezonde levensstijl. Indien je nog bepaalde klachten zou ervaren kan een bloedonderzoek uitwijzen wat je precies nodig hebt. 

Vitamine en mineralen cocktail

Ook de andere micro-nutriënten zijn van cruciaal belang voor een optimale werking van je lichaam.

Wil jij je dagelijks gezond, fit, energiek, slank, postief en gelukkig voelen?
Voeg dan noten, zaden en pitten toe aan je dagelijkse voeding.

Noten zijn rijk aan vitamine E, vitamine B6, niacine en foliumzuur. Ze zijn tevens een goede bron van mineralen zoals magnesium, zink, non-heemijzer, calcium, koper, selenium, fosfor en kalium.
In zaden vind je vitamine B1, B2, B3 en E, alsook magnesium, kalium, calcium, non-heemijzer zink.

Mijn eigen unieke noten, zaden en pittenmix VITAMIXE bevat maar liefst 11 verschillende soorten noten, zaden en pitten. Bovendien zijn de ingrediënten gemalen waardoor jouw lichaam beter in staat is om deze superfoods op te nemen en van de voordelen ervan te genieten.


vitamixe pure nature 

 VITAMIXE is beschikbaar in 3 smaken:

  • PURE NATURE

    De pure ingrediënten zonder toevoeging
  • CREAMY COCO

    Dezelfde ingrediënten met toevoeging van kokosschilfers die mee gemalen worden en kokosrasp die na het malen wordt toegevoegd.
  • RAW CACAO
    Hieraan werd rauwe cacao poeder toegevoegd. Dit is poeder van niet gebrande cacaobonen dat ook een sterk anti-oxidant en superfood is.

 

Hoeveel vitaminen en mineralen je ook eet of neemt, suiker helpt het allemaal om zeep!

Ons lichaam heeft immers vitaminen en mineralen nodig om de suikers weer af te breken.

Magnesium: er zijn 28 moleculen magnesium nodig om 1 molecuul glucose te verwerken.

Een tekort aan magnesium veroorzaakt krampen en spierpijn, slapeloosheid en moeheid. Magnesium helpt erg bij een goede spier- en zenuwfunctie, de hartslag, helpt het immuunsysteem en houdt botten sterk.

Chroom: is belangrijk voor regulatie van de bloedsuiker en insulinegevoeligheid. Een lage chroomspiegel in het lichaam verhoogt de insulineongevoeligheid. Dus insulineresistentie neemt toe. Dit draagt bij aan het ontstaan van diabetes 2.

Een hoge koolhydraat- en suikerinname verhoogt de uitscheiding van chroom. En voeding die voor 35% uit suiker/koolhydraten bestaat verhoogt de chroomuitscheiding met maar liefst 300% .

Vitamine C: Is nodig in de witte bloedcellen om ze in staat te stellen bacteriën, virussen en tumorcellen aan te vallen en weg te werken.

Er is een competitie tussen vitamine C en glucose.

Vitamine C en glucose hebben een zeer vergelijkbare molecuulstructuur. Dit zorgt ervoor dat er competitie ontstaat tussen deze twee stoffen om de cel in te gaan. Glucose wint altijd de strijd omdat het lichaam eerst het te veel aan glucose wil wegwerken. Dat betekent dat in de aanwezigheid van glucose er altijd te weinig vitamine C wordt opgenomen!

Vitamine D: het verwerken van suiker verhoogt de productie van een enzym dat de voorraad van vitamine D aantast en tevens verzwakt het een enzym dat weer nodig is voor de opbouw van vitamine D.

Je hebt er alle baat bij om de toegevoegde suikers in jouw voeding te verlagen. Via onderstaande link krijg jij van mij, volledig gratis, een 12 stappen plan dat je begeleidt om zelf aan de slag te gaan om van de suikers verlost te geraken.

 

DOWNLOAD HIER JOUW 12 STAPPEN PLAN

 Lees ook: STABIELE SUIKERSPIEGEL

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd