DOPAMINE BOOST

dopamine

 

Voel jij je soms ook zo onverklaarbaar ellendig? Weet dan eerst en vooral dat het niet jouw schuld is en dat het helemaal ok is. 
#itsoknottobeok

Weet ook dat je er zelf iets aan kan doen!

Hoewel ik er zelf vrijwel meestal goed in slaag om het mooie in elke dag te zien en zoveel mogelijk zal trachten om het maximum uit een dag te halen lukt me dat helaas niet altijd.

Onlangs had ik nog zo'n moment waarin er niets lukte en ik helemaal down was.  Gevolg:

 • Vermoeid
 • Uitstelgedrag
 • Snackdrang
 • Futloos
 • Neerslachtig

Omdat er eigenlijk helemaal geen aanleiding was om me zo te voelen begon ik op internet een aantal dingen op te zoeken. En ja hoor, het werd me snel duidelijk wat er met me aan de hand was 😃

Ik had een “dopamine-dip”

Alle verandering begint bij bewustzijn. Dus als jij weet wat er aan de hand is kan je er jezelf ook beter tegen beschermen of mee omgaan.

Wil je graag wat meer weten over dopamine? Lees dan nog even verder!

Wat is Dopamine eigenlijk?

Dopamine is een neurotransmitter (een stofje dat 'boodschappen' overbrengt van de ene zenuwcel naar de andere) dat hoort bij ons beloningssysteem. Dopamine wordt aangemaakt in ons brein wanneer we in plezierige situaties terechtkomen. Denk bijvoorbeeld aan

 • heel lekker eten
 • sporten
 • feesten
 • seks
Dopamine geeft ons een gevoel van geluk, genot of zelfs euforie.

 

Er zijn meer dan 50 neurotransmitters maar de belangrijkste vier zijn dopamine, serotonine, GABA en acetylcholine. Ze hebben een grote invloed op hoe je je voelt. Net als hormonen brengen ze boodschappen over, in dit geval een boodschap in je hersenen.

Je hersenen bevatten biljoenen zenuwcellen, neuronen genoemd. Deze neuronen zenden en ontvangen continu boodschappen van elkaar; boodschappen die worden overgebracht via neurotransmitters, ofwel ‘hersenhormonen’. Jouw hele functioneren, niet alleen je brein, wordt geregeerd door deze neurotransmitters.

Net als ‘gewone’ hormonen moeten ook neurotransmitters voldoende worden aangemaakt én met elkaar in balans zijn.

Dopamine is het stofje dat energie geeft, zowel fysiek als mentaal en emotioneel. Het geeft daadkracht en zin om in beweging te komen maar ook mentale scherpte en concentratievermogen. Het zorgt ook voor een opgewekt gevoel; een goed gevoel over jezelf dus.

Met voldoende dopamine kan je snel besluiten nemen, trek je initiatief naar je toe en heb je zin om nieuwe dingen aan te pakken. Je bent vrolijk, energiek en tegelijkertijd stressbestendig.

Dopamine is de batterij in je brein en het belangrijke stofje dat je een goed gevoel geeft over jezelf

Elke keer wanneer we in een plezierige situatie terechtkomen maakt ons brein dopamine aan. Dit voelt dan als een beloning voor onszelf. Hierdoor leren we steeds beter te herkennen wat ons plezier geeft en kunnen we dat makkelijker en vaker opzoeken.

Klinkt allemaal goed en onschuldig, nietwaar?

Toch is er ook een nadeel aan die dopamine shots. Je kan er immers verslaafd aan geraken. Niet enkel eten, sporten, feesten en seks geven ons een dopamine boost. Ook bvb:

 • sociale media likes
 • shoppen
 • gamen
 • gokken
 • drugs
 • suiker

Van zodra je lichaam geproefd heeft van de fijne gewaarwording die een dopamine shot met zich meebrengt wil het meer.

Dat is het moment dat jij bij jezelf op zoek wil gaan naar natuurlijke en gezonde manieren om:

 1.  de dopamine behoefte onder controle te houden
 2. de natuurlijke dopamine aanvoer geregeld te houden

   

Hou het onder controle

Hiervoor speelt je voeding en bij uitbreiding je darmflora een belangrijke rol. De 12 Essentiële stappen voor een stabiele suikerspiegel, zijn meteen ook de basis voor een gezonde darmflora en ondersteunen een normale dopamine behoefte.

DOWNLOAD HIER DE 12 ESSENTIELE STAPPEN

Natuurlijke Dopamine aanvoer

Door op zoek te gaan naar welke natuurlijke dopamine prikkels jou het meest gelukkig maken ga je je Body & Mind opnieuw leren om de positieve prikkels te voelen bij "normale dingen"

Ban de suikerijke voeding, leg de smartphone aan de kant en ruil ze voor:

 1. Rust
 2. Daglicht
 3. Muziek
 4. Beweging
 5. Gevarieerde voeding

Laat me weten waarmee jij het moeilijk hebt of wat er net goed gaat!  Ik ben er om je te helpen.

Zet jij de stap?

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd