STIJVE SPIEREN

spierpijn

 

Het is je ongetwijfeld niet vreemd, spierpijn. Na het sporten, een extreem lange wandeling of een klus in de tuin bvb.  De intensieve belasting van de spieren heeft ze beschadigd.  Hoewel het dus een normale reactie is die na een paar dagen vanzelf weer verdwijnt is het niet altijd fijn en kan het ook voorkomen worden.

 

Wat is de reden van de spierpijn?

Wanneer we onze spieren zwaarder belasten dan ze gewend zijn, ontstaan er microscopisch kleine scheurtjes in onze spieren.

In tegenstelling tot wat men oorspronkelijk dacht, zijn het niet deze spierscheurtjes, het opgebouwd melkzuur of afvalstoffen die de pijn veroorzaken maar wel het herstelproces dat op gang gebracht wordt.

Na de inspanning, sturen je beschadigde spieren ontstekingssignalen naar je lichaam om het wederopbouwproces op gang te brengen.
Macrofagen worden naar je spieren gestuurd om het beschadigde weefsel op te ruimen, zodat je spieren weer kunnen opbouwen.
Deze initiële ontstekingsreactie stuurt ook vocht naar je spieren, waardoor ze opzwellen wat ook zorgt voor extra spanning en pijn.

Een andere stof, bradykinine genaamd, wordt ook naar je spieren gestuurd om te helpen bij het herstel.
Bradykinine veroorzaakt een toename van de zenuwgroeifactor en dit maakt je zenuwuiteinden gevoeliger waardoor je meer pijn ervaart.

 

Hoe meer je traint hoe minder de stijfheid

Spierstijfheid, ook wel Delayed Onset Muscle Sorenes, kortweg DOMS genoemd is het gevolg van een uitzonderlijke belasting van je spieren of dit nu door krachttraining, langdurige cardio of fysieke arbeid komt.

Naarmate je meer traint of werkt, worden je spiervezels sterker en ben je minder vatbaar voor spierpijn na de activiteit.

 

Een veelgehoorde misvatting is dat je na elke training zware spierpijn moet hebben als je spieren wilt opbouwen, dit is zeker niet het geval!

Als je een getraind lichaam hebt, dan zal fysieke inspanning niet leiden tot spierpijn, en zelfs bij een verhoogde intensiteit zal het lichaam maar matige pijn ervaren.

Wat kan je zelf doen om de spierpijn na een training zoveel mogelijk te vermijden:

  • Hydrateren
    Door uitdroging gaat het spierherstel veel moeizamer en pijnlijker. Bovendien is een gehydrateerde spier soepeler en minder vatbaar voor scheurtjes

  • Electrolyten op peil houden
    Magnesium, Calcium, Natrium, … Mineralen spelen een belangrijke rol bij alle processen in ons lichaam.  Een tekort kan extra spierkrampen veroorzaken

  • Rust
    Too much, too soon verstoort het herstelproces en zorgt voor meer en langdurige spierpijn.  Wissel verschillende activiteiten met elkaar af zoals wandelen na een krachttraining.

  • Verzuring
    Door brood, suikers, alcohol, koolzuur, dierlijke zuivel,…kan ons lichaam een verhoogd zuurgehalte hebben.  Dit kan leiden tot een moeilijker herstelproces of zelfs al meteen tot spierpijnen tijdens het sporten.  

Wat doen we samen:

  • Opwarmen
    Op een aërobe manier warmen we de spieren op en maken we het lichaam klaar voor versterking van je spieren en verbeteren van je conditie en lenigheid.

  • Cooling down en stretching
    We besteden aandacht aan het opnieuw tot rust komen met een dynamische én relaxerende stretch.  Deze ondersteunt de afvoer van melkzuur en herstel van de zuurstofbalans.

Conclusie:

Vezels, trage koolhydraten, water en rust en je komt al een heel eind om spierpijn in de eerste plaats te vermijden en het herstelproces te ondersteunen!

 

De Small Group Trainingen bij PeVita hebben als doel je op een verantwoorde manier in beweging te brengen en met FUN je grenzen te verleggen.

CHECK HIER DE SMALL GROUP TRAININGEN

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd